پیشبینی مالی چیست؟
هنگامی که یک کسب و کار نوپا یا همان استارتاپ آماده ورود به مرحله جذب سرمایه میشود، نیاز به مجموعهای از اسناد و مدارک دارد که به واسطه آنها بتواند با سرمایهگذاران گفت و گو کند. یکی از این اسناد، فایل پیش بینی مالی یا Financial Projection یا پیشبینی درآمدها و هزینههاست. هدف هر سرمایهگذاری از مشارکت و سرمایهگذاری در کسب و کار شما، کسب سود است. بنابراین تا زمانی که شما نتوانید اندازه بازار، مدلهای درآمدی و هزینهها و درآمدها کسب و کار خود را برای سرمایهگذار آشکار سازید، امکان یک مذاکره خوب را نخواهید داشت.
چرا هر استارتاپی باید سند پیشبینی مالی داشته باشد؟
پیشبینی مالی علاوه بر اینکه یک زبان مشترک بین سرمایهگذاران و استارتاپ است، سندی است که میتواند مسیر پیشروی یک کسب و کار را ترسیم کند.
در واقع سند یا فایل پیشبینی مالی قرار است این دید را به ما بدهد که کسب و کار من تا سال آینده و 3 یا 5 سال آینده چه هزینههایی خواهد داشت؟ هزینه نیروی انسانی من چقدر خواهد بود؟ هزینههای مارکتینگ من چطور خواهد بود؟ چه جریانهای درآمدی میتوانم ایجاد کنم؟ از چه زمانی به درآمدزایی برسم؟ و …
بنابراین می توان گفت هر استارتاپی باید پیشبینی مالی داشته باشد چون:
1- کمک میکند تا مسیر پیش روی خود را بهتر بسنجد.
2- هر سرمایهگذاری برای مشارکت در هر استارتاپی نیاز دارد تا از اندازه بازار، مدلهای درآمدی و هزینهها و درآمدهای استارتاپ شما آگاه شود.
3- میتواند برای تعیین ارزش استارتاپ استفاده شود.
شاید برای شما سوال باشه که
چرا پیش بینی مالی برای استارتاپ ها مهم است؟
به چند دلیل لازم است که پیش بینی مالی اولیهای آماده کنیم:
1- قانع کردن خودتان: به هر حال شما قرار است وقت، انرژی و عمرتان را صرف استارتاپ کنید و به دنبال یک اتفاق اقتصادی بزرگ هستید، پس باید بدانید که قرار است چه اتفاقی در کسب و کار شما بیفتد و آینده این کار شما را تحت تاثیر قرار میدهد یا خیر.
2- قانع کردن تیم استارتاپی: در مسیر راه اندازی استارتاپ حتما افرادی را کنار خودتان جمع میکنید که لازم است به آنها انگیزه لازم را برای آیندهای که دوست دارید رقم بزنید، بدهید. بسیاری از افراد صرفا برای دریافت حقوق با شما همکاری نمیکنند بلکه دوست دارند بخشی از یک داستان بزرگ و موفقیت آمیز باشند، پس آینده را با اعداد و ارقام مالی برایشان ترسیم کنید تا بفهمند در مورد چه آیندهای صحبت میکنید.
3- اندازه گیری: مهمترین دلیل همین است که شما تا وقتی که چیزی را اندازه گیری نکنید، نمیتوانید آن را مدیریت کنید. پس لازم است که پیش بینی مالی داشته باشید تا بتوانید در همان روزهای اول استارتاپ و کسب و کارتان را اندازه گیری کنید. این فرایند میتواند بارها مورد بررسی قرار گرفته و به روزرسانی شود.
مدل مالی چیست؟
مدل مالی ابزاری برای تحلیل عملکرد فعلی، مقایسه عملکرد با گذشته و پیشبینی عملکرد مالی استارتاپ در آینده است. مدل مالی بر اساس دادههای مالی تاریخی، فرضیات، حقایقی مربوط به بازار و صنعت مورد فعالیت استارتاپ و تهیه صورتهای سود و زیان، ترازنامه و جریان وجوه نقد طراحی میشود. مدل مالی (شامل پیش بینی مالی) در واقع ترجمهی عددیِ مدل کسب و کار، استراتژیها، مدل رشد و چشمانداز یک استارتاپ در صفحات اکسل است.
مدل مالی چه کاربردی دارد؟
خروجیهای مدل مالی در تصمیمگیری و تحلیل مالی به بنیانگذاران و همچنین سرمایه گذاران خطرپذیر در موارد زیر کمک خواهد کرد:
- ارزش گذاری استارتاپ
- تحلیل داده های تاریخی استارتاپ
- جذب سرمایه از طریق واگذاری سهام یا وام
- بودجه ریزی و پیش بینی بودجه
- ادغام و تملیک
- توسعه استارتاپ (ورود به بازارهای جدید و گسترش جغرافیایی منطقه خدمت دهی و…)
- فروش و واگذاری داراییها
یک مدل مالی شامل موارد زیر است:
- حقایق، فرضیات و دادههای تاریخی
- ترازنامه
- صورت سود و زیان
- صورت جریان وجوه نقد
- ارزش گذاری
- تحلیل حساسیت
- شاخصهای کلیدی عملکرد استارتاپ
- ساختار هزینه
- چارتها و گرافها
Leave A Comment